U bent hier

Bouw Zuidasdok komt steeds dichterbij! [bijgewerkt 02/04/2019]

A10 ZUID RICHTING UTRECHT DONDERDAGAVOND 31 OKTOBER T/M MAANDAGOCHTEND 4 NOVEMBER DICHT [09/09/2019] 

Kom op vrijdag 1 november niet met auto of per trein naar de Zuidas. Dat geldt ook voor 2 en 3 november. Zuidasdok schuift dan het eerste dakdeel van de nieuwe reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid dwars door de A10 Zuid en het spoor. De A10 wordt afgesloten van:  

  • donderdagavond 31 oktober 22.00 uur tot maandagochtend 4 november 05:00 uur

De snelweg A4 (vanaf Schiphol) wordt al ter hoogte van Badhoevedorp afgesloten. De omleiding gaat via de A9 (Amstelveen) -> A2 -> A10 Zuid (richting Schiphol). Komend van de A10 West is de A10 Zuid afgesloten vanaf knooppunt De Nieuwe Meer. De oprit S109 richting knooppunt Amstel blijft te gebruiken, net als de A10 Zuid en de A4 richting Schiphol. Reizen met de trein naar Station Zuid is geen alternatief gezien de buitengebruikstelling van Station Zuid. Treinverkeer van, naar en via de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is in dat weekend niet mogelijk. Reizigers reizen om via Amsterdam Centraal en kunnen naar station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI met de metro.

Komt u dus naar het VU-VUmc-ACTA gebied, houdt dan rekening met extra reistijd, afsluitingen en omleidingen. Voor meer informatie, kijk hier.

Verbetering bereikbaarheid
Het project Zuidasdok zorgt voor een verbeterde bereikbaarheid van de Amsterdamse Zuidas en het noordelijke deel van de Randstad door het deels ondergronds brengen van de Rijksweg A10 Zuid en het uitbreiden en vernieuwen van station Amsterdam Zuid.. Dit is nodig omdat de weg en het station steeds meer moeite krijgen om het reizigersverkeer te verwerken. Er komt meer ruimte op de weg door de A10 zuid over een lengte van ongeveer 6 kilometer in beide richtingen te verbreden van 4 naar 6 rijstroken. Tegelijkertijd worden de knooppunten Amstel en De Nieuwe Meer opnieuw ingericht. Ook gaat een stuk snelweg ondergronds. Daardoor verbetert niet alleen de leefbaarheid in het centrumgebied van Zuidas, maar ontstaat ook ruimte voor uitbreiding van het station en voor bus en tram.

Zuidasdok is een enorm bouwproject dat in een klein en druk gebied moet worden gerealiseerd. Ondanks dat er in het plan allerlei maatregelen zitten om de overlast zoveel mogelijk te beperken, zullen bewoners en gebruikers van het gebied overlast gaan vinden van de werkzaamheden. Het komende jaar gaat ZuidPlus hun aanbieding verder uitwerken. Buiten zullen er dan nog geen grote werkzaamheden plaatsvinden. Wel begint al de voorbereiding zoals het inrichten van bouwterreinen, grondonderzoek en de kap van bomen. In 2019 is het voorwerk klaar en gaan de bouwwerkzaamheden beginnen. In 2028 moet het project af zijn. 

Informatiecentrum
Voor vragen over het project kunt u terecht bij het loket ‘Amsterdam Zuidas, Informatiecentrum’ in de centrale hal van het World Trade Center of bellen (0800-5065) of mailen (info@zuidas.nl).